• Bestel gemakkelijk online
  • Gratis thuisbezorgd vanaf € 75 (NL)
  • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
  • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0
Vandaag geopend van 09:00 tot 18:00

Kippen houden

Kippen houden

Algemeen

Steeds meer mensen hebben ontdekt dat het houden van kippen een leuke hobby kan zijn. Iedere dag een vers eitje uit eigen tuin is natuurlijk heerlijk, maar wist je dat de kip ook gemakkelijk tam te maken is en uit je hand kan eten? En sommige kippen komen zelfs graag bij je op schoot zitten. Voordat je kippen aanschaft, is het belangrijk dat je je goed realiseert waar je aan begint. En vergeet daarbij ook je omgeving niet, want niet iedereen zal het gezellige gekakel of gekraai van een haan waarderen.

De keuze van het ras

Bij het houden van dieren komt altijd heel wat kijken en dat geldt ook voor de kip. Bij de aanschaf moet van de kippen moet je kiezen met welk doel je kippen wenst te houden en welk ras daar het beste bij past. Wil je bijvoorbeeld graag een mooi kippenras als aanwinst in de tuin of is het je om de hoeveelheid eieren te doen? Hoeveel ruimte heb je in de tuin? De Brahma is een sierlijk ras, de kippen zijn groot, kunnen niet vliegen en zijn gemakkelijk tam te maken. Voor de productie van eieren kun je echter beter een gewone legkip aanschaffen. Met minder ruimte is de kleinere kip, de zgn. krielkip, juist weer geschikt. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voor het maken van de juiste keuze van het ras.

Huisvesting

Eenmaal het ras bepaald, dient een geschikt verblijf voor de kippen te worden gekocht. Het ras, het aantal kippen en natuurlijk de ruimte in de tuin zijn medebepalend voor de keuze van de afmetingen van het kippenhok.

Een kippenhok heeft een nachthok waar de kippen in kunnen slapen, schuilen of in alle rust eieren kunnen leggen. Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen. Het formaat van de kip bepaalt de dikte van de stok. De hoogte van de stok moet zo zijn dat de kip er in ieder geval recht onderdoor kan lopen. Voor de zwaardere kip die niet kan vliegen mag de stok zeker niet te hoog hangen. In het nachthok moet tevens een legnest aanwezig zijn. Meestal is één legnest per drie kippen voldoende.

Kippen zijn groepsdieren. Ze scharrelen hun voedsel bij elkaar en moeten voldoende ruimte hebben om te kunnen rondlopen. Indien dit niet los in de tuin kan, moet het hok ook een ruime ren hebben, waar de kippen lekker in kunnen rondscharrelen. Het gaas mag geen ongedierte doorlaten zoals muizen. Het is ook belangrijk dat een deel van de ren droog blijft in geval van regen. Kippen vinden het fijn om een stofbad te nemen en zich zo te ontdoen van mogelijke parasieten.

Voeding

Kippen zijn alleseters. Ze eten zaden, bessen, slakken, wormen, insecten en groenvoer. Kippen die niet vrij rond kunnen lopen, hebben goed uitgebalanceerd voedsel nodig met voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vocht, vitaminen en mineralen. Er zijn veel soorten voer verkrijgbaar. Naast deze complete voeding is het belangrijk ook groenvoer te geven zoals appel, bessen, broccoli, peer, sla, en wortel. Verder hebben kippen ook maagkiezel en kippengrit nodig. Kippengrit bestaat uit gemalen schelpen en is een goede bron van calcium. De kalk is essentieel voor het produceren van de eierschaal. Naast een goede voeding mag onbeperkt drinkwater niet ontbreken.

Gezondheid

Controleer regelmatig de gezondheid van de kippen. Let op of de nagels niet te lang worden en knip deze bij met een schaartje of tangetje. Dat geldt soms ook voor de snavel van de kip. Wees hier alert op want lopen en eten kunnen hierdoor moeilijker worden. Kijk ook eens tussen de veren of er geen parasieten zijn. Bloedmijt komt nogal eens voor, daar kun je met goede preventie of de juiste middelen zelf veel aan doen. Let op of de ogen en neus geen vocht of uitvloeiing vertonen en of de mest droog is. Neem contact op met je dierenarts indien je twijfelt aan de gezondheid van je dier.

Kippen kunnen tegen bepaalde ziekten worden geënt, bijvoorbeeld tegen NCD (pseudo-vogelpest), ILT (een ademhalingsziekte) en Marekse verlamming.